Nieuws

Winterbanden : rij met een gerust hart in alle weersomstandigheden

Jij bent al naar de wintermodus overgeschakeld en hebt de dikke truien uit de kast gehaald. Nu is het de beurt aan de uitrusting van je wagen om de lagere temperaturen en het winterse weer aan te kunnen. Wat maakt winterbanden zo belangrijk? Wat zijn hun kenmerken, en waar moet je op letten? Peugeot vertelt het je allemaal.


Waarom winterbanden plaatsen?

Het is belangrijk je wagen uit te rusten met seizoensbanden, eenvoudigweg omdat die specifiek ontworpen zijn om zich aan te passen aan de weersomstandigheden van dat seizoen.

Zo is de chemische samenstelling van het rubber van winterbanden ontwikkeld om soepel te blijven bij lage temperaturen, voor een betere grip op de weg. Je zomerbanden worden hard bij temperaturen onder de 7° C. Daardoor hebben ze minder grip op de weg en vergroten ze je remafstand aanzienlijk.

Ook het rolbandprofiel speelt een belangrijke rol. Winterbanden tellen 10 keer meer groeven dan zomerbanden, en die groeven zijn 10 keer dieper. Daardoor grijpen ze zich beter vast aan de weg en bieden ze je meer flexibiliteit en wendbaarheid op een gladde ondergrond. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als bergschoenen: dankzij hun ingekeepte zolen glij je niet op bergachtig terrein.

Tot slot zorgen de lamellen van de winterband voor optimale prestaties in winterse omstandigheden. De fijne lamellen tussen het profiel werken als klauwen en bieden de band een betere grip: de band “bijt” zich beter vast in de sneeuw, de modder of het ijs.

 

 


Waaraan herken je een winterband?

Als je er zeker van wil zijn dat een band je maximale veiligheid zal bieden in de winter, hoef je slechts te zoeken naar de specifieke markering 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) op zijn zijde. Dit symbool wordt afgeleverd door een gecertificeerd laboratorium en staat op het punt de norm te worden waaraan je een goede winterband herkent. Het symbool stelt een sneeuwvlok voor omringd door drie bergtoppen, met daaronder de letters M+S (Mud and Snow). Dat betekent dat de band geschikt is om over modderige en besneeuwde wegen te rijden.

 


 

Winterbanden: aandachtspunten

Om optimaal te functioneren, is het essentieel dat je 4 winterbanden tegelijk plaatst, wat het type ook is van je wagen (voorwielaandrijving, achterwielaandrijving, vierwielaandrijving). Als je vooraan en achteraan verschillende banden plaatst, zal dit de stabiliteit beïnvloeden en creëer je een onevenwicht in de grip, wat problemen zal veroorzaken met de wegligging en het remmen (meer bepaalde slippen).

Als je nieuwe banden hebt gemonteerd, moet je ze eerst een beetje inrijden. Dit is te wijten aan de smeermiddelen die in de fabriek worden gebruikt om de band in plooi te zetten en de antioxidanten die worden toegevoegd om de afbraak van het rubber te beperken: deze producten kunnen de indruk wekken dat de banden glad en glibberig zijn, een gevoel dat vervaagt naarmate er meer kilometers worden gereden. Tijdens deze inrijperiode van ongeveer 800 km rij je bij voorkeur op een droge ondergrond, matig je je snelheid en vergroot je de veiligheidsafstanden.

Wat doe je met je zomerbanden? Wij kunnen ze voor jou bewaren in ons bandenhotel, waar ze worden opgeslagen in een optimale temperatuur, vochtigheid en lichtsterkte. Als je ze liever thuis bewaart, moet je erop letten dat de bewaarplaats het rubber van de banden respecteert.

 

  • Identificeer de positie van elke band op je wagen: zo kan je ze makkelijk op de juiste plaats terugzetten tijdens de volgende wissel, zodat de slijtage uniform blijft.
  • Reinig ze: gebruik lauw water en een zachte borstel. Droog ze af met een absorberende doek om roest te vermijden.
  • Bescherm ze: als je je banden bewaart in een stoffige of vochtige omgeving, plaats je ze best in waterdichte beschermhoezen.
  • Bewaar ze in de juiste positie: plaats ze verticaal als je ze opslaat zonder velgen (draai ze elke maand om opdat ze niet zouden doorzakken), en stapel ze op of hang ze op als je ze bewaart met de velgen (ook hier is regelmatig draaien aangewezen).
  • Kies de juiste plek: binnen, op een droge plek die beschermd is tegen het zonlicht, waar de temperatuur tussen de 10° en de 25° C schommelt.

 

Zoals je ziet, biedt het plaatsen van winterbanden van zodra het koud wordt je wagen meer flexibiliteit, meer grip en meer stabiliteit. Deze voordelen verkleinen je remafstand en verhogen je veiligheid.

 

Ben je overtuigd van het nut van winterbanden? Super! Weet je nu waaraan je ze kan herkennen? Perfect. Al wat je nu nog hoeft te doen, is ze uitkiezen met behulp van onze configurator. Veel rijplezier!

Vind je winterkit >

Maak een afspraak >

 

 

*zie voorwaarden op peugeot.be

Om ook te lezen

Nieuws

7 tips om je wagen klaar te maken voor de winter

Lees meer
Nieuws

Zorg dat alleen de goeie vakantieherinneringen overblijven

Lees meer
Nieuws

Zorg dat je remmen in goede staat zijn, zo rij je met een gerust gevoel

Lees meer